Find din indre glæde frem

Måske har du oplevet bølger af taknemmelighed over små ting. Bølgerne er grundlæggende glæde, og kan dukke op i sindet ved synet af en smuk aftenhimmel eller en legende kattekilling. Vi kan kultivere denne glæde. Ikke ved at overdrive eller postulere bestemte følelser, men ved at lade disse små øjeblikke få lov til at fylde, når de dukker op.

Hvis du har lyst kan du i et par dage bevidst lægge mærke til de små ting, du finder glæde eller ro i. En smuk farve, en lille fugl, en dejlig smag eller en varm seng. Bemærk de fornemmelser der opstår i kroppen, og de følelser der følger med, som ofte vil være relateret til taknemmelighed. Ved at undersøge det behagelige nøjere, og ved at lade det fylde og give det plads, danner vi spor i hjernen, som disse oplevelser kan rejse igennem. Det handler ikke om at tænke positivt, men om at skabe et mere positivt sind gennem en lille daglig værdsættelse.

Ved at dvæle ved behagelige oplevelser lagrer vi dem bedre i hukommelsen og gør det lettere igen at komme til at opleve ro og glæde. Vores hjerne er udviklet til at være langt mere opmærksom på det der går galt, end på det der går godt. Den er optaget af at beskytte os og noterer derfor langt flere negative end positive oplevelser.

Hvis vi har fået et ordentlig rap over fingrene følelsesmæssigt kræver det rigtig mange positive oplevelser med et bestemt menneske eller en bestemt situation, før vi så at sige er ”nulstillet” igen.

Men vi kan altså hjælpe hjernen til også at lagre de positive oplevelser ved at opholde os ved og virkelig dvæle ved oplevelser af glæde. Jo længere jo bedre. Når vi fokuserer på glæde og lader krybdyrhjernen mærke at livet ikke kun er fare, er det lettere for os at slappe af i en utryg situation. Vi accepterer helheden og lader de små lyspunkter fylde lidt mere. Vi kan glæde os over at solen skinner, eller vi har behagelige sko på, at buschaufføren hilser, eller at der er ledige sæder ved døren.

Der er mange måder at kontakte glæden på. Vi kan finde glæde i at give til nogen som mangler. At være venlige – holde tilbage i trafikken. Vi kan også finde glæde i en velduftende kropsolie, en gåtur, et stykke smukt musik eller et varmt knus.

Du kan eventuelt støtte dit fokus på glæden ved at skrive 3 positive ting ned fra din dag – inden du skal sove.
Gennem små oplevelser af og fokus på glæde fodrer vi nervesystemet med det gode og smukke – og understøtter på den måde en positiv proces for vores nervesystem og for vores liv generelt.

Udgivet i Uncategorized.